ویژگی ها و مزیت هایی که ارز های دیجیتالنسبت به سایر ارزهای موجود در بازار واقعی دارند سبب شده تا این نوع رمز ارزها مورد توجه روز افزون افراد قرار گیرند . از جمله ویژگی های بارز این نوع ارزها حذف واسطه ها ، کاهش حداکثری هزینه ها ، تامین امنیت بسیار بالا ، ناشناس بودن هویت دو طرف معامله و غیر ممکن بودن انجام تقلب و کلاهبرداری در انجام معاملات به وسیله آنها می باشد .
اولین رمز ارزمعرفی شده به بازار بیت کوین می باشد که به ویژه از سال 2018 و پس از افزایش قیمت ناگهانی که در آن رخ داد توجه بسیار زیادی را به خود جلب کرده به طوری که لقب پادشاه ارز های دیجیتالرا به خود گرفته است و پس از آن سایر ارز های دیجیتالنیز وارد بازار شدند .
ارز های دیجیتالدارای ویژگی ها و کاربرد های متفاوتی نسبت به یکدیگر هستند از این رو استفاده از هر کدام از این نوع ارزها سبب تسهیل در انجام معاملات مختلف شده و با توجه به این تفاوت کارایی تقسیم بندی متفاوتی برای ارز های دیجیتالارائه شده است . در ادامه به بررسی دسته بندی مختلف ارز های دیجیتالو کارایی هر یک آنها پرداخته شده است .
1- پول های دیجیتال
پول های دیجیتالمانند پول هایواقعی عمل کرده و قادر به ذخیره و انتقال ارزش ، سرمایه گذاری ، قابلیت خرید و ... هستند . مزیت این نوع پول هانسبت به پول هایواقعی در عدم نیاز به جا به جایی به دلیل نداشتن ماهیت فیزیکی ، راحتی در انجام معاملات به دلیل حذف واسطه ، مصونیت تورمی و کاهش ارزشی ، امنیت بسیار بالا و ... می باشد که باعث برتری این نوع ارز هانسبت به سایر ارزهای موجود در دنیای واقعی شده است .
از جمله ارز های دیجیتالیکه در دسته بندی پول های دیجیتالیقرار می گیرند می توان به بیت کوین ( BTC )، لایت کوین ( LTC )، ورت کوین ( VTC )، دوژ کوین ( DOGE )و نانو ( NANO )اشاره کرد که در بستر شبکه بلاک چین به صورت غیر متمرکز فعالیت می کنند . مهمترین پول دیجیتالیبیت کوین است که در سال 2008 توسط شخص یا گروهی به نام مستعار ساتوشی ناکاموتو معرفی و در سال 2009 در بازار عرضه شد و از سال 2018 مورد توجه بسیار زیاد افراد قرار گرفته است و بیشترین مقدار سرمایه در بازار ارز دیجیتالرا به خود اختصاص داده است .
همه ارز هاینام برده شده رمز پایه بوده و از امنیت بسیار بالایی در مقابل هک شدن برخوردار هستند ، غالباً از شبکه انتقال همتا به همتا P2P و یا شبکه بلاک چین استفاده کرده و هویت افراد در این نوع تراکنش ها ناشناس می باشد . از طرف دیگر پول دیجیتالیخود به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از :
ارز های دیجیتال ثابت ( StableCoin ): این نوع ارزها دارای پشتوانه هستند ، این پشتوانه می تواند هر دارایی را شامل شود ( مانند طلا ، ارزهای فیزیکی یا هر دارایی مالی که بتوان روی آن قیمت گذاری انجام داد ) همچنین از نوسانات قیمتی در امان بوده که در نتیجه دارای برتری نسبت به ارز های کاغذی موجود در بازار هستند . مهمترین و شناخته شده ترین ارز دیجیتالی ثابت تتر( USDT) می باشد .
ارز های دیجیتال امن ( Privacy ): از مهمترین ویژگی های این نوع ارزها ناشناس بودن هویت دو طرف معامله می باشد به این معنا که در هنگام انجام معامله هویت افراد کاملاً نامشخص بوده و هیچ راهی برای پیگیری و شناسایی کاربرانی که معاملات را انجام داده اند وجود ندارد . از جمله ویژگی ها یا در واقع مزیت های ارز های امناین است که مشمول مالیات نمی شوند ، به ویژه برای انجام معاملات با حجم بالای انتقال وجه بسیار به صرفه می باشد .
از مهمترین ارز های دیجیتال امن می توان به مون رو ( XMR )، زی کش ( Zcash )، نو کوین ( Nav Coin )، فور ( PHR )و زن کش ( ZEN )اشاره کرد . تمام این ارزها بر پایه بلاک چین قرار گرفته اند و هر کدام کارایی و ویژگی خاص خود را در بازار ارز دیجیتالدارند .
بیشتر بخوانید: بیت کوین
2- ارز های دیجیتال پلتفرمی
دسته دوم ارز های دیجیتالی پلتفرمها هستند که یک نوع قرارداد هوشمندبوده و مثل پول های دیجیتالبر پایه شبکه بلاک چین می باشند . این ارز های دیجیتالیرمز پایه ای نرم افزار هایی هستند که توانایی انجام فعالیت های مختلف را در بستر شبکه بلاک چین به کاربران می دهند . پلتفرمها مزیت های زیادی دارند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
-
حذف واسطه ها از معاملات
-
کاهش هزینه انجام معاملات به واسطه حذف واسطه ها
-
امنیت بالای معاملات به دلیل استفاده از کد های دیجیتالی بسیار پیچیده ای که در این قرارداد های هوشمند استفاده می شود .
-
فراهم کردن امکان ایجاد اپ های غیر متمرکز ( DApps) مانند ( ICO) ها با استفاده از این پلتفرم ها .
اولین و مهمترین پلتفرمایجاد شده در بازار ارز های دیجیتالاتریوم می باشد که در ادامه به تعریف این پلتفرمو ویژگی های آن پرداخته شده است :
اترویوم (ETH): نسل دوم ارز های دیجیتالرا رمز ارزاتریوم تشکیل داده که بعد از بیت کوین به بازار معرفی و با استقبال بالایی نیز مواجه شد . اتریومیک نوع ارز دیجیتالیرمز پایه است که در بستر شبکه بلاک چین فعالیت می کند و به کاربران این اجازه را می دهد تا تمامی قرارداد ها را به صورت دیجیتالیو در قالب قرارداد های هوشمند به کمک شبکه بلاک چین انجام دهند .
بر این اساس می توان گفت اتریوم قبل از اینکه یک ارز دیجیتال باشد یک نرم افزار قابل برنامه ریزی غیر متمرکز است که در بستر شبکه بلاک چین فعالیت کرده و امکان انجام قرارداد های هوشمند را به کاربران می دهد ، این قرارداد ها علاوه بر انتقال پول توانایی انتقال سایر دارایی های مالی را نیز به صورت غیر متمرکز و بدون نیاز به واسطه می دهد .
پلتفرم های کاربردی و مهم دیگری نیز موجود می باشند که همگی بعد از اتریوم وارد بازار شدند و امکانات متفاوتی را به کاربران ارائه می دهند که از جمله آنها می توان به نئو (NEO)، کاردانو (ADA)، ای او آس (EOS)و ... نام برد .
3- ارز های دیجیتال مالی
ارز های دیجیتال مالیبخش بسیار بزرگی از ارز های دیجیتالیرا تشکیل می دهند و به صورت پلتفرم و یا ارز هایمختلف وجود دارند . هدف از ایجاد این نوع ارز هاانجام انواع فعالیت های مالی به صورت دیجیتالیبا حذف واسطه ها و کمترین هزینه ممکن می باشد . ارز های دیجیتالیمالی انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها خدمات خاصی را به کاربران خود ارائه می دهند و با ارائه این امکانات سببتسهیل در انجام فعالیت های مالی کاربران می شوند ، این ارز هابه 6 دسته مهم دسته بندی می شوند که عبارتند از :
ارز های دیجیتالی پرداخت:
ارز های دیجیتالی پرداختدر واقع پلتفرم هایی هستند که هدف از ایجاد آنها انجام معاملات و تراکنش ها به صورت آنلاین و غیر متمرکز می باشد ، با انجام پرداخت ها به وسیله این پلتفرم ها تمامی واسطه های موجود در بین دو طرف انجام معاملات از بین رفته و هزینه انجام آنها به حداقل خواهد رسید . مهمترین پلتفرمهای پرداخت عبارتند از : اومیسگو (OMG) ، ریپل (XRP)، استلار لومنز (XLM)و ریکوئست نتورک (REQ)که هر کدام ویژگی های خاص خود را داشته و در پرداخت های مختلفی استفاده می شوند .
ارز های دیجیتالی صرافی ها:
ارز های دیجیتالی صرافیرایج ترین ابزار برای خرید و فروش ارز های دیجیتالیمحسوب می شوند و در واقع پلتفرم هایی هستند که به صورت آنلاین در بستر بلاک چین فعالیت کرده و وظیفه خرید و فروش رمز ارز هایمختلف را بر عهده دارند . این نوع پلتفرم ها در 3 دسته ارز های دیجیتالیصرافی های متمرکز ، غیر متمرکز و هم کنش پذیر تقسیم بندی می شوند که هر کدام از آنها مزایا و معایب خاص خود را دارند .
ارز های دیجیتالی سرمایه گذاری:
این نوع ارزها نیز در بستر بلاک چین و به صورت غیر متمرکز فعالیت می کنند و هدف از ایجاد آنها تسهیل و کاهش هزینه در انجام معاملات سرمایه گذاری از طریق حذف واسطه ها و همچنین بالا بردن امنیت این نوع معاملات است که مهمترین آنها پالی مث (POLY)، ایکونومی (ICN)، کریپتو ۲۰ (C20)می باشند .
ارز های دیجیتال قرض و وام:
اعطای وام بدون واسطه و به صورت غیر متمرکز در بستر بلاک چین را ممکن می سازند که مهمترین آنها عبارتند از : ات لند (LEND)، ریپیو کردیت نتورک (RCN)
ارز های دیجیتال جذب سرمایه:
پلتفرم هایی هستند که جذب سرمایه و پول را با استفاده از شبکه بلاک چین به صورت غیر متمرکز ممکن می سازند ، مهمترین این نوع ارزها کیک آی سی او (KICK)می باشد .
ارز های دیجیتالی بیمه:
امکان بیمه کردن به وسیله قرارداد های هوشمند به صورت غیر حضوری در شبکه بلاک چین را فراهم می کنند ، مهمترین ارز دیجیتالی بیمه بایت بال (GBYTE)است که قرارداد های هوشمند بیمه در بستر بلاک چین را ارائه می دهد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع ارز های دیجیتالدر کانال تلگرام سرمایه گذاری عضو شوید ، همچنین کارشناسان مرکز مشاوره سرمایه گذاری دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره سرمایه گذاری تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع ارز های دیجیتالپاسخ دهند .
در ادامه بخوانید: کیف پول ارز دیجیتالی
سوالات متداول
1- ✔️ انواع ارز دیجیتال چیست ؟
✔️ ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد و در دسته بندی مختلفی تقسیم می شود که در متن مقاله انواع مختلف این دسته بندی ها ذکر شده است
2- ✔️ پول دیجیتالی چیست ؟
✔️ نوعی از ارز های دیجیتال هستند که مانند پول های واقعی عمل کرده و وظیفه انجام معاملات ، انتقال و ذخیره ارزش را بر عهده دارند که در متن مقاله به تعریف کامل این ارز ها و انواع آنها پرداخته شده است
3- ✔️ ارز دیجیتال مالی چیست ؟
✔️ این نوع ارز ها در بستر بلاک چین فعالیت کرده و وظیفه آنها حذف واسطه ها و تسهیل فرآیند سرمایه گذاری های مالی می باشد که در متن مقاله به بیان ویژگی ها و انواع این نوع ارز ها پرداخته شده است
منبع : انواع ارز دیجیتال
مشاهده پست مشابه : چک برگشتی چیست و نحوه وصول آن چگونه است ؟